Dierenarts Anne Mies Rosenthal haalde haar diploma voor Veterinair Chiropractor bij de 'Back Bone Academy for Chiropracty' in Duitsland in 2011. Daarnaast haalde ze haar examen bij de 'COAC the College of Animal Chiropractic' De opleiding is geaccrediteerd bij de AVCA (American Veterinary Chiropractic Association) en de IVCA (International Veterinary Chiropractic Association)

Het woord chiropractie komt uit het Grieks en betekent 'met de handen doen'. Het is een manuele therapie, ontwikkeld in het eind van de 19e eeuw, die zich focust op het biomechanische functioneren van de wervelkolom en het effect hiervan op het zenuwstelsel.

Chiropractie of rugbehandeling

Ik spreek hier meestal over 'rugbehandeling'. De rugbehandeling richt zich op de 'bewegingseenheid van een lichaam'. Overal waar beenderen in het skelet samen komen vormt zich een gewricht: twee naast elkaar gelegen bot structuren met alle bandjes (ligamenten) en spieren eromheen en zenuwen erin noemt men de bewegingseenheid.

Beweging is niet los van zenuwen dus neurologie te zien: het samenspel van beenderen en spieren onder invloed van en aansturing van zenuwen.

De hersenen zijn de grote computer van een lichaam. De hersenen zijn onderdeel van het Centraal Zenuwstelsel. Vanuit daar lopen allerlei banen naar lager gelegen gebieden zoals naar de hersenstam t.h.v. de onderkant schedel en de eerste nekwervels. De Wervels omsluiten het ruggenmerg. Het ruggenmerg behoort tot het “perifeer gelegen zenuwstelsel” Als een bot iets minder aansluit op de volgende bot en het gewrichtje dus iets uit de positie staat speek je bij wervels(latijn: vertebrae) van het vertebrale subluxatie complex (VSC).

Hierdoor geven de zenuwen verkeerde signalen aan de spieren. In de spieren heb je verschillende sensoren die de boodschappen van de zenuwen uit het centrale zenuwstelsel opvangen, maar ook vanuit de omgeving van een dier. Denk aan je ogen, aan koude en warmte voelen en ongelijke bodem voelen. Hierdoor reageer je als organisme ook op je “omgeving”. Zo breekt niet iedereen zijn enkel als je in een kuil trapt: via reflexbanen corrigeer je spieren om niet te vallen en door te buigen.

 

Dier Medisch Centrum Rosenthal

Ontstaan van blessures

  1. Door het VSC vermindert de normale flexibiliteit van de wervelkolom, waardoor het dier stijf gaat bewegen.
  2. Een VSC tussen twee wervels beïnvloedt de werking van het zenuwstelsel. Enerzijds doordat de zenuwen, die tussen de wervels uittreden uit het ruggenmerg, (deels) beklemd kunnen raken door bijvoorbeeld zwelling in dat gebied. Anderzijds doordat de spieren rondom die wervels niet meer normaal functioneren, waardoor zeer belangrijke registratiecellen in die spieren, die het zenuwstelsel aansturen, hun werk niet kunnen doen.
  3. Een VSC maakt dat het lichaam biomechanische compensatie moet leveren voor de verminderde beweeglijkheid. Zoals u in het onderdeel ‘Het belang van het optimaal kunnen bewegen: biomechanische efficiëntie’ kunt lezen, is het voor optimale beweging noodzakelijk dat alle onderdelen goed werken. Bij een VSC is dit niet het geval en zal het dier om toch te kunnen functioneren andere delen van het lichaam moeten aanspreken om harder te werken. Dit is inefficiënt en overbelast deze andere delen van het lichaam.

Bovenstaande eigenschappen maken dat een dier met een VSC een grotere kans heeft op het oplopen van blessures. 

Herstellen bewegingseenheid

Rugbehandeling richt zich dan op het herstellen van de bewegingseenheid. Hierdoor kan de beweging neurologisch en biomechanisch weer goed gecoördineerd worden. Zodoende heeft chiropractie een groot effect op de gezondheid en het welzijn van uw dier! Daarnaast is een begeleidende behandeling na een orthopedische behandeling(knie operatie, gebroken poot) alleen maar goed omdat vaak de knie blessure een symptoom is van een hoger gelegen biomechanische of neurologische storing.

 

Niet bewegen is achteruitgang. Overbelasten van een been of poten omdat de andere poot of het andere been zeer doet betekent: slijtage in het andere been of poot.