Acupunctuur is een behandeling waarbij het lichaam weer in balans wordt gebracht. Het behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) en is al duizenden jaren oud.Deze geneeskunst is ook toepasbaar op dieren en het is juist heel mooi om te zien hoe de dieren erop reageren.

Aanvulling op reguliere geneeskunde

Het is een aanvulling op de gewone reguliere diergeneeskundige behandeling en het is zaak ook altijd als gewoon dierenarts te blijven denken en medisch onderzoek te doen, maar soms loopt de reguliere (dier)geneeskunde vast en kun je deze behandelingswijze als aanvulling zien.

 

Door middel van naalden worden blokkades opgeheven op specifieke banen die in het lichaam lopen.Je kunt ook naalden steken in zg. Trigger points (blokkades in een spier een spier knoop maar dat is geen acupunctuur; dit wordt Dry Needling genoemd) en wordt veel door fysiotherapeuten gedaan.

 

Het effect van de naald wordt overgedragen op myofaciale verbindingen en ook aan zenuwuiteinden omgeven door bloed- en lymfevaten. Er komen stoffen vrij zoals hormonen en activerende stoffen die gewoon in het lichaam aanwezig zijn. Afvalstoffen worden afgevoerd en de doorbloeding in het gebied wordt verbeterd.

Doel geneeskunst

Het doel van deze traditionele geneeskunst te gebruiken is om problemen oorzakelijk te benaderen en het dier van zijn probleem af te helpen of in ieder geval pijn te verzachten.

 

Al heel jong leerde ik dat deze vorm van geneeskunst bestond doordat mijn ouders en grootouders er voor open stonden. De behandeling van mijn eigen paard Sheila en hond Humpty door een veterinair acupuncturist en dierenarts gaf zo'n enorm resultaat en reactie dat ik altijd voornemens geweest ben dit later zelf te willen toepassen als ik dierenarts zou zijn.